Kop van Drenthe

Op fietse in de Kop van Drenthe

Gemeente Noordenveld, gelegen in de Kop van Drenthe, heeft de ambitie uitgesproken om dé fietsgemeente van Noord-Nederland te worden. Op de website Kop van Drenthe op fietse kunt u alles vinden over fietsen in Noordenveld, bijvoorbeeld de prachtige fietsroutes die Noordenveld heeft, welke wielerevenementen eraan komen en wat scholen en bedrijven in Noordenveld allemaal doen om fietsen te stimuleren.

eren.

 

Discovering the Kop van Drenthe by bike

The Kop van Drenthe is at its best if explored by bike. A network of junctions makes it easy for you to discover the region while cycling. This system allows anyone to individually determine the length of his or her bike ride by mapping out a route along a number of junctions. In the field, junctions and directions are signposted. But of course, there are ready-made maps available, which will also provide you with additional information about the area and sights along the road. You can download some of these routes here for free. More routes are available at the Tourist Info Points.

Routes hier downloaden

Onderstaand vindt u 5 leuke fietsroutes tot 50 kilometer, elk met een eigen thema. Klik op de route voor meer informatie en een interactieve kaart van de route. Deze kaart kunt u ook printen (gebruik hiervoor uw rechtermuisknop).

Daarnaast is het mogelijk om een aantal routes als PDF-folder te downloaden. Dit doet u eenvoudig door aan de linkerkant te klikken op de link van de route van uw keuze. In deze folders vindt u, naast een uitgebreide routebeschrijving, bovendien ook meer informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

De laatste route op deze pagina kan uitsluitend als GPS-bestand worden gedownload. Zie hiervoor de informatie naast de route

Brinkroute (44 km. of 2x 22 km.)

De Brinkroute loopt door alle esdorpen van de gemeente Noordenveld. Een brink- of esdorp bestaat uit vijf onderdelen. Dat zijn de brink met de huizen, de es met de akkers, de read more

Hoogveenroute (31 km.)

De zuidwesthoek van de gemeente Noordenveld verdient de volle aandacht. Dit gebied van tien bij tien kilometer is zowel landschappelijk als stedenbouwkundig opvallend. Het is niet read more

Hunebed- en grafheuvelroute (35 km.)

De tocht gaat langs de beekdalen van het Oostervoortsche en het Groote Diep, een cirkel rond Norg.
De overoude rustplaatsen zijn opgeworpen op de hoge grond van bos en hei. Vooral read more

Ondergrondse waterstroomroute (37 km.)

De route is een fietstocht door de tijd. Het beginpunt ligt bij de eerste ontginningen van het beekdal van het Peizerdiep. Daar stonden de eerste bomen met hun wortels in het read more

Open Graslandroute (44 km.)

Deze route gaat om het Leekstermeer heen: vanuit Roden naar het noorden, boven het meer langs om vervolgens via een aantal dorpen terug te keren naar een van de startpunten.
Het read more

Download GPS track!

Download hier het GPX of TCX bestand voor uw mobiele telefoon of GPS apparaat. 

Daarnaast kunt u dit KLM bestand downloaden om de route in Google Earth te zien.

Download PDF

Cultuurroute Noord

 

Download PDF

Hunebedroute

Fietstourtocht Kop van Drenthe (100 km.)

Als aanvulling op de Alpe d'Huzes, is er in de Kop van Drenthe een fietstourtocht georganiseerd, waarmee geld is ingezameld voor de strijd tegen kanker.

Deze prachtige fietstocht kunt u nu ook zelf doen. De route is beschikbaar gemaakt als GPS route. De bestanden kunt u hiernaast downloaden. De lengte van de tocht bedraagt circa 100 km, maar de route is een '8-tje' waardoor het ook mogelijk is om de route op te delen in een stuk van 60 km en een stuk van 40 km. De route is erg geschikt voor wielrenners, maar is voor een 'gewone' recreatieve fietser, of op een E-bike, ook zeker een aanrader.

Startpunt

Een goed startpunt voor de route is Sportcentrum de Hullen (adres: Ceintuurbaan 6) in Roden. De route heeft 2 lussen. Het sportcentrum verbindt deze lussen aan elkaar. Hier kunt u dus beide kanten op.

Cultuurroute Noord

Cultuurroute Noord

Deze route is gebaseerd op het uitgebreide fietsknooppuntensysteem. Overal in het landschap staan bordjes met nummers. U fietst de route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het volgende knooppunt. Op elk knooppunt ziet u tevens een informatiepaneel met een overzichtskaart zodat u weet waar u bent en in welke richting u moet fietsen.

Hunebed fietsroute (31 of 39 km.)

HunebedrouteDeze route is gebaseerd op het  fietsknoop-puntensysteem. Het systeem werkt eenvoudig. Overal in het landschap staan bordjes met nummers. U fietst de route door de bordjes te volgen van het ene genum- merde knooppunt naar de volgende. Op elk knooppunt ziet u tevens een informatie- paneel met een overzichtskaart zodat u weet waar u bent en in welke richting u moet.