Kop van Drenthe

Download Drenthe app

Wandelend de Kop van Drenthe ontdekken

Ook wandelend het gebied verkennen is een echte aanrader! Speciaal voor u geselecteerde wandelroutes leiden u langs de mooiste plekjes. En of u nu houdt van een stevige lange afstandswandeling of juist wilt genieten van een idyllisch dorpsommetje: binnenkort wordt het nog gemakkelijker om een passende route te selecteren. Op dezelfde manier als de fietsknooppunten, wordt ook een wandelknooppuntensysteem ontwikkeld. Wij houden u op de hoogte! Tot die tijd, kunt u voor de leukste wandelroutes terecht bij onze Tourist Info kantoren of op deze site.

Routes hier downloaden

Onderstaand vindt u 3 leuke wandelroutes tot 10 kilometer, elk met een eigen thema. Klik op de route voor meer informatie en een interactieve kaart van de route. Deze kaart kunt u ook printen (gebruik hiervoor uw rechtermuisknop).

De laatste drie routes betreffen speciale Landgoederen routes. Deze routes zijn ook als boekjes te koop bij de Tourist Info kantoren. Downloaden via deze site is gratis.

Daarnaast is het mogelijk om een aantal routes als PDF-folder te downloaden. Dit doet u eenvoudig door rechts bovenin te klikken op de link van de route van uw keuze. In deze folders vindt u, naast een uitgebreide routebeschrijving, bovendien ook meer informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

Wandelen in de Kop van Drenthe

Natuurbelevings- pad Norg

Onlangs heeft IVN Norg het eerste Natuurbelevingspad in de Kop van Drenthe geopend! 

De natuur beleven is meer dan zomaar een wandeling of ‘blotevoetenpad'. Natuurbeleving is al je zintuigen [laten] prikkelen: zie, hoor, voel, proef en ruik de natuur! 

Naast verschillende ‘natuur-doe-belevingen' is er ook veel aandacht voor educatie en milieu. 

Startpunt

Zandparkeerplaats tegenover Camping de Norgerberg, Langeloërweg 63, 9331 VA Norg

Download als PDF

Wandelroute Roden

Wandelroute rond Amerika

Let op: honden zijn op deze route rond Amerika niet toegestaan (ook niet aangelijnd). Dit o.a. vanwege paarden in de nabije omgeving).

Wandelroute Norg

Wandelroute Roden (10 km.)

De wandeling gaat eerst door het landgoed Mensinge. Dan langs oude stukken hei en de bosrand richting beekdal. Ten slotte voert het wandelpad langs de fraaiste houtwallen en lees meer

Wandelroute rond Amerika (10 km.)

De route gaat langs de es van Een, dan volgen de weide- en madelanden, daarna de hei en stuifduinen en tenslotte oude velden en bossen. Deze wandeling laat de scherpe contrasten lees meer

Wandelroute Norg (8 km. of verkort 5 km.)

Er is veel te zien op deze route. Eerst stuifduinen met grove den, gevolgd door vakken met loof- en naaldhout. Dan een oorspronkelijk ven en tenslotte oude bossen met hun lees meer

Laarzenpad Norg

Trek je laarzen aan (of uit...), maak je eigen knapzak en ga op ontdekkingstocht in het beekdal van de Peestermaden!

Deze wandelroute voor kleine en ‘grote' kinderen van ongeveer 2 km is met bordjes aangegeven en brengt je naar het beekdal dat vol zit met de geheimen van de natuur. Hier kun je met je laarzen aan of op blote voeten in het water van de beek met de inhoud van je knapzak op zoek naar o.a. waterdiertjes!

De route is het gehele jaar op eigen gelegenheid te lopen en start bij De Bosrand, Donderseweg 9 in Norg waar ook parkeergelegenheid is. Hier maak je eerst je eigen knapzak en ga je vervolgens op pad. De route en het gebruik van de knapzak is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen t/m ongeveer 10 jaar. Wel vragen we een borg voor de materialen zodat als er iets stuk gaat of kwijt raakt, we ook weer nieuwe materialen kunnen kopen.

Het Laarzenpad is een initiatief van de eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Naast het Laarzenpad zijn er plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand. 

Ontdek de Pauperroutes! 

Op www.pauperpad.nl vindt u meer informatie

Pauper route Kop van Drenthe

Veenhuizen - een boeiend rondje

Onderdeel van de Pauperpad routes

Deze wandeling van circa 15 km is beschikbaar als App. Hiervoor download u eenvoudig de Routeapp van Abellife via de Appstore. Vervolgens zoekt u op Veenhuizen. De route kunt u vervolgens voor slecht € 0,99 downloaden.

De routeapp gidst je langs bij langs bijzondere plekken, waarin natuurlijk de Maatschappij van Weldadigheid centraal staat. Onderweg starten filmpjes en geluidsfragmenten of krijg je tekstuele informatie en foto's te zien. Hierdoor krijg je een goede indruk van hoe het leven vroeger binnen de koloniën geweest moet zijn. Het maakt de route bovendien een ware belevenis, die leuk is voor jong en oud!

Download de Nienoord route

 

Download de Nienoord route

 

Download de Nienoord route hier

Natuurroute Nienoord (4,7 km.)

Klik op de afbeelding om de route te downloaden als pdf! 

landgoederenrouteDeze wandeling leidt u over Landgoed Nienoord, een afwisselend landschap van parktuinen, oude bossen en graslanden. Onderweg krijgt u informatie over bomen en planten en maakt u kennis met de grote variatie aan vogels in het gebied.

Ben je nog jong? Voor jou is er tijdens de wandeling veel te beleven; de rode teksten zijn speciaal voor jou!

Startpunt

Parkeerplaats Landgoed Nienoord, bij het infocentrum

Landgoedroute Mensinge (4 of 7 km.)

Klik op de afbeelding om de route te downloaden als pdf! 

landgoederenrouteDeze wandelroute leidt u over Landgoed Mensinge, een fraai
bos- en heidelandschap. U komt langs veel bijzondere plekken,
zoals een pingoruïne en de Dikke Eik van Roden. Onderweg krijgt u informatie over de grote variatie aan planten en dieren in dit gebied.

U kunt een korte route lopen over het landgoed (4 km) of doorwandelen langs het Lieversche Diep en door het Sterrenbos (totaal 7 km).

Startpunt

Parkeerplaats op de Brink in Roden, bij Theater De Winsinghhof of iets verderop tegenover de kerk.

Route Roden-Leek-Roden - (2x 20 km.)

Klik op de afbeelding om de route te downloaden als pdf! 

landgoederenrouteDeze route leidt u door een afwisselend landschap van bos, heide, water en uitgestrekte velden. U passeert diverse (pre)historische bezienswaardigheden en drie landgoederen: Mensinge, Terheijl en Nienoord.

De route bestaat uit 2 etappes. De 1e dag loopt u van Roden via Terheijl naar Leek en de 2e dag van Leek naar Roden. U komt na de 1e dag dus niet terug op het beginpunt. U kunt in Leek overnachten of met het OV  terug gaan naar Roden (zie blz. 24). De geoefende wandelaar kan de route natuurlijk ook in 1x lopen.

Startpunt

Parkeerplaats aan de Brink in Roden