Kop van Drenthe

Terug naar

Overzicht

Coop. Landbouwvereniging Peize

Een in 1936 in sobere Interbellumarchitectuur gebouwd COÖPERATIEGEBOUW ten behoeve van de Coöperatieve Landbouwvereniging Peize. Tot de bouw is besloten in de vergadering van 30 november 1935 van het bestuur van de coöperatie. Ontwerpers van het gebouw waren de architecten L.J. Elema & Zoon. De namen van de bestuursleden, directeur, commissarissen en archtecten zijn terug te vinden in een natuurstenen gevelsteen in de voorgevel. De naam 'Coop. Landbouwvereniging Peize' staat in de voorgevel in een gepleisterde band die, deels als een soort gepleisterde daklijst, rond het hoofdvolume van het gebouw loopt. Het pand is opgebouwd uit een groot en een klein volume onder gelijkvormige zadeldaken die met de zijgevels tegen elkaar aan zijn geplaatst. De achtergevel van het kleinste bouwdeel springt iets in ten opzichte van de grootste en aan de noordoostzijde vult een platte aanbouw van een bouwlaag hoog de ontstane hoek op. Het gebouw, waarin nu een detailhandelsbedrijf voor de verkoop van bestratingmateriaal is gevestigd, ligt naast een T-splitsing net buiten de oude kern van Peize. In verband met de nieuwe functie is de erfindeling niet meer origineel.

Informatie over Coop. Landbouwvereniging Peize

Adresgegevens

Straat:
Brinkweg 19
Postcode en Plaats:
9321 HP Peize

Ook op deze locatie