Kop van Drenthe

Terug naar

Overzicht

Scheepstra Kabinet

In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890), gelegen nabij de Brink in Roden, vindt u een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is.

Het kabinet herbergt het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was onderwijzer, pedagoog en schrijver van kinderboeken voor het leesonderwijs. Hij bedacht onder andere de twee bekende buurkinderen Ot en Sien.

Vele generaties kinderen in Drenthe, Nederland, Suriname, Zuid-Afrika en het voormalige Nederlands-Indië leerden lezen met de beroemde eerste woorden van de leesplank (aap – noot – mies) en lazen daarna zijn boekjes op school.

Voor een herbeleving van de schoolsfeer van vroeger, kunt u in het Scheepstra Kabinet weer in de schoolbanken plaatsnemen, schrijven met de griffel en de kroontjespen. Het gedachtegoed van Hindericus Scheepstra bevindt zich hier in de vorm van alle door hem geschreven boeken en boekjes,eerste drukken en originele leesplankjes. Natuurlijk zijn ook de bekende wandplaten aanwezig alsmede brieven aan zijn collega Jan Ligthart. Ook Cornelis Jetses en Wiebe Kornelis Walstra worden niet vergeten.Tijd is onomkeerbaar, maar in het Scheepstra Kabinet nemen we u toch even mee, terug naar vroeger…

Informatie over Scheepstra Kabinet

Adresgegevens

Straat:
Schoolstraat 1
Postcode en Plaats:
9301 KB Roden
Telefoonnummer:
0594-512193
Email:
Website:
Website

Ook op deze locatie